22-04-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Duitse architectenbureau Ingenhoven Architects heeft naar eigen zeggen de hoogste toren van Tokio ontworpen. Veel beplanting op de balkons moeten bijdragen aan de verbetering van het stadsklimaat.

Het Toranomon-project bestaat uit een kantoorgebouw van 185 meter hoog en een woontoren met een hoogte van 220 meter. De architecten hebben bij het ontwerp van het complex zich laten inspireren door verticale stadstuinen. Zo moeten gebouwgebruikers en omwonenden gebruik kunnen maken van de openbare ruimtes met veel beplanting.

Veel schaduw bij hoge temperaturen

Luchtkwaliteit

Volgens de architecten moet de beplanting op de balkons het complex de luchtkwaliteit in de Japanse metropool verbeteren door CO2-uitstoot en fijnstof op te nemen. De gebouwen bieden daarnaast veel schaduw bij hoge temperaturen, waardoor bewoners en omwonenden het stadsklimaat aangenamer ervaren, stelt Ingenhoven Architects.

Het complex is verder voorzien van voldoende daglichttoetreding, zonnecellen en energiezuinige verlichting. Mede hierdoor wordt het energieverbruik van de gebouwen laag gehouden. Daarnaast moet een regenwateropslag- en hergebruiksysteem het waterverbruik van de gebouwen verminderen. Naar verwachting wordt het Toranomon-complex in 2019 opgeleverd.

‘Groen hart’

Eerder heeft Ingenhoven Architects een verticaal bos in Singapore ontworpen. Het Marina One-project bestaat uit vier gebouwen en een park, die in het midden van het complex staat. Hierdoor staat het complex ook bekend als ‘groen hart’. De groene beplanting wordt ook in de verdiepingen van het gebouw verwerkt. De architecten verwachten dit gebouw in 2017 op te leveren. 

Bron: Ingenhoven Architects, Designboom | Foto: Toshihiro Oimatsu, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)