26-04-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Amsterdam verwacht tijdens Koningsdag 25.000 liter urine op te halen die naar de fosfaatfabriek van Waternet gaan voor de winning van de meststof struviet.

Tijdens de feestdag wordt urine ingezameld bij de urinoirs op het Nassaufestival, Kingsland en in het Vondelpark. Vervolgens wordt de urine met putzuigers van Waternet in de avonduren naar de fosfaatfabriek in Amsterdam-West gebracht.

Evenementen verduurzamen

Het inzamelen van urine tijdens Koningsdag moet volgens de gemeente leiden tot meerdere evenementen per jaar waar urine wordt ingezameld.

“Dit is een goed voorbeeld van grondstoffen terugwinnen in plaats van gewoon wegspoelen, waarmee het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet, evenementorganisatoren en de gemeente laten zien wat begrippen als verduurzaming en circulaire economie nou concreet betekenen", zegt Amsterdamse Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid).

Schaarse grondstof

Volgens de Amsterdamse gemeente is fosfaat een schaarser wordende meststof. “Zonder fosfaat is er geen voedselproductie en als we fosfaat in Nederland uit afvalwater halen, dan is het voor 30 procent goed voor onze kunstmestproductie”, zegt Roelof Kruize, directeur van Waternet, in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

Op dit moment wordt fosfaat volgens de Waternet-directeur nog gewonnen in landen als Marokko en China. Deze natuurlijke bronnen zullen over dertig jaar echter uitgeput raken, stelt de gemeente Amsterdam. Zo winnen Waternet en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht sinds 2013 fosfaat terug uit rioolwater.

Met het fosfaat uit het Amsterdamse afvalwater kunnen er volgens de gemeente 10.000 voetbalvelden per jaar worden bemest. 

Bron: Gemeente Amsterdam | Foto: Kim Siever, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)