28-04-2016 12:13 | Door: Fitria Jelyta

Watercyclusbedrijf Waternet doet een onderzoek naar de waterkwaliteitsverbetering van de Amsterdamse Sloterplas door gebruik te maken van de exotische quaggamossel.

In 2016 en 2017 gaat Waternet gebruikmaken van een nieuwe techniek om het water in de Amsterdamse Sloterplas te filteren. De zogeheten ‘quaggafilter’ bestaat uit verticale netten die aan drijvers in het water hangen. De mosselen hechten zich aan de netten om erop te groeien. Vanaf deze plek beschermen ze het water tegen blauwalgen.

Daarnaast gaat het watercyclusbedrijf een onderzoekseiland aanleggen. Doel van dit onderzoek is om de komende jaren te bepalen wat de effecten zijn van de exotische mossel op de waterkwaliteit, de ecologie en op de ontwikkeling van onderwaterplaten.

Mosselen en vegetatie

Volgens Waternet zijn de quaggamosselen in grote getale aanwezig in de Sloterplas. In 2012 is gebleken dat er minder (blauw)algenbloei aanwezig was dan voorheen. Dit was te danken aan de quaggamosselen die het water filteren, stelt Waternet. Het watercyclusbedrijf zegt echter dat het onduidelijk is of deze ontwikkeling verder doorzet.

Om deze redenen heeft de gemeente en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht besloten om een onderzoek uit te voeren naar alternatieven om de waterkwaliteit te verbeteren met mossels en vegetatie. 

Bron: Waternet | Foto: Nico le Roux, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)