29-04-2016 07:28 | Door: Fitria Jelyta

De bedrijven Oskam Sloopwerken, Rewinn en Mebin sluiten de betonkringloop voor de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp. Het hergebruikte betonpuin wordt verwerkt in nieuwe viaducten.

Dat schrijft Grond, Weg en Waterbouw. In opdracht van Oskam Sloopwerken verwerkt betonrecyclingbedrijf Rewinn het gesloopte betonpuin van de huidige bruggen en viaducten op de A9 tot granulaten. De betongranulaten worden door betonmortelfabrikant Mebin gebruikt als zand- en grindvervanger voor nieuw beton.

Zo wordt het puin dat vrijkomt bij de omlegging van de A9 omgezet tot grondstoffen die hoogwaardig worden hergebruikt. Dit leidt volgens de bedrijven tot minder bouwafval en minder gebruik van primaire bouwstoffen. Daarnaast leidt de strategische ligging van Rewinn en Mebin tot een vermindering van de CO2-uitstoot over de weg.

Circulair beton

Het duurzame beton wordt geleverd aan het project BadhoeverBogen om er nieuwe viaducten van te maken, die op de A9 worden geplaatst. Met het hergebruik van gesloopte betonpuin zeggen de bedrijven bij te dragen aan de circulaire economie.

De Omlegging A9 Badhoevedorp omvat onder andere de aanleg van tien viaducten, aanleg van bredere nieuwe A9 en het vernieuwen van de bestaande aansluiting. Naar verwachting worden de werkzaamheden in 2018 afgerond. 

Bron: Grond, Weg en Waterbouw | Foto: Philip Menke, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)