29-04-2016 09:11 | Door: Fitria Jelyta

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft voor zijn duurzame en energiezuinige gebouw als eerste ziekenhuis in Nederland een Breeam-oplevercertificaat behaald.

Mede door het gebruik van een warmtepomp, een goed ventilatiesysteem en LED-verlichting is het energiezuinige ziekenhuis door netwerkorganisatie Dutch Green Building Council (DGBC) beloond met het Breeam Excellent-duurzaamheidscertificaat.

Eerder heeft het Haagse ziekenhuis een Breeam Excellent-certificaat ontvangen voor het gebouwontwerp. Bij het ontwerp van de nieuwbouw lag de focus op een laag energieverbruik en een prettig binnenklimaat.

Herstelproces bevorderen

Volgens de DGBC is er nog nooit eerder een ziekenhuis met de duurzaamheidseisen van de Breeam-NL beoordeeld. Door gebruik te maken van de zogeheten Bespoke-procedure is het beoordelingstraject alsnog toegepast op het nieuwe ziekenhuisgebouw.

De procedure had het Planetree-zorgconcept als uitgangspunt genomen. Hierin staat zorg voor de patiënt centraal. Zo beschikt de nieuwbouw over warme kleuren en zoveel mogelijk daglichttoetreding om de gezondheid en herstelproces van patiënten te bevorderen. Daarnaast beschikt het ziekenhuis over veel beplanting en een regenwateropslag die de planten van water voorzien.

Design, Build, Maintain

“In een gezonde, prettige en comfortabele omgeving herstellen patiënten sneller en is het voor medewerkers prettiger om te werken”, zegt Piet van Hoeven, directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West, in een persbericht. Het bouwconcern was verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw.

VolkerWessels is voor de komende twintig jaar ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het ziekenhuisgebouw. 

Bron: Dutch Green Building Council | Foto: Dutch Green Building Council (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)