05-05-2016 09:00 | Door: Fitria Jelyta

In het Europese project Horizon 2020 ‘Building as Material Banks’ streeft een consortium van bedrijven naar een circulaire economie in de bouwsector.

Aan het Europese project zijn zestien bedrijven uit acht Europese landen betrokken. Doel van het project is om zoveel mogelijk hergebruik van materialen in de bouwsector te stimuleren en daarmee het gebruik van schaarse grondstoffen te voorkomen. De Europese Unie heeft voor dit project een subsidie van € 10 mln beschikbaar gesteld.

Als initiatiefnemer van het project heeft de organisatie EPEA Nederland de zogeheten Material Passports ontwikkeld. Deze datasets communiceren de circulaire waarde van materialen, producten en systemen naar relevante partijen als de architect, de gebouweigenaar of de gebruiker van het gebouw.

Volgens EPEA Nederland moeten de materiaalpaspoorten een basis vormen voor het creëren van gezonde en circulaire materiaalstromen. Zo zijn de datasets in de afgelopen jaren ingezet in verschillende projecten, zoals bij Park 20|20 in Hoofddorp, ’s werelds eerste kantorenpark dat volledig circulair is ontwikkeld.

Stakeholdernetwerk

Met de oprichting van een stakeholdernetwerk nodigt het consortium meerdere bouwketenpartners uit om deel te nemen aan het project. Het netwerk heeft zich tot doel gesteld om grootschalige toepassingen van de circulaire economie in de bouwsector mogelijk te maken.

Hiervoor worden slimme software-oplossingen ontwikkeld met een verbeterde gebruiksgemak. Daarnaast zegt het consortium de materiaalpaspoorten te integreren in bestaande bouwsystemen zoals het Building Information Modeling (BIM). 

Bron: EPEA Nederland | Foto's: Park 20|20, http://www.torren.nl/ via Delta Development Group (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)