13-05-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost krijgt een zonnepanelenveld. Daardoor kan Rijkswaterstaat de weg, die wordt verbreed, energieneutraal opleveren.

De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt verbreed naar vier keer twee rijstroken en moet op die manier de doorstroming verbeteren. Hiermee verwacht Rijkswaterstaat de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad te vergroten.

Wereldtuinbouwtentoonstelling

Daarnaast moet de wegverbreding de leefbaarheid van de omgeving vergroten. De op- en afritten worden verder uit elkaar gelegd om ruimte te creëren voor toekomstige gebiedsontwikkelingsplannen van de gemeente Almere. Zo wordt rekening gehouden met de plannen van de Floriade in 2022, de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere.

Een zonnepanelenveld in een deel van het knooppunt Almere (A6/A27) moet voldoende energie opwekken voor het verbruik van de verlichting en het verkeersmanagementsysteem. Hierdoor kan de weg energieneutraal worden opgeleverd, stelt Rijkswaterstaat.

Onderhoud

Rijkswaterstaat heeft de uitvoering van de wegverbreding gegund aan het consortium Parkway6, bestaande uit Dura Vermeer, Groep NV, Besix Group SA, RebelValley BV en John Laing Investments Limited. Het traject maakt deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA).

Voor dit project hebben de partijen een Design, Build Finance and Maintain (DFM-contract) met Rijkswaterstaat ondertekend. Zo is het consortium voor een periode van twintig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van dit stuk van de weg. De werkzaamheden starten in 2017. Naar verwachting wordt de weg in 2020 opgeleverd. 

Bron: Rijkswaterstaat | Foto: Gemeente Almere, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)