15-05-2016 09:01 | Door: Fitria Jelyta

Buitensportverenigingen in Amsterdam investeren gezamenlijk bijna € 1 mln in duurzame maatregelen als isolatie, LED-verlichting en energiezuinige verwarming.

Dat maakt de gemeente Amsterdam bekend. Naar aanleiding van de duurzaamheidsscans vanuit de gemeente en de Rijkssubsidie EDS (Energiebesparing en Duurzame energie Sportaccommodaties) zijn de cijfers verzameld. 76 van de in totaal 176 buitensportverenigingen in Amsterdam hebben gebruikgemaakt van de duurzaamheidsscan.

Op dit moment hebben de Amsterdamse buitensportverenigingen al ruim € 350.000 geinvesteerd in duurzame maatregelen. Na de toekenning van de EDS-subsidie wordt de komende periode nog eens € 620.000 geinvesteerd. Dit leidt tot een CO2-reductie van 440 ton per jaar, stelt de gemeente Amsterdam.

Subsidiebudget van € 6 mln

Met de EDS-subsidieregeling kunnen sportverenigingen- en stichtingen hun energieverbruik verminderen. Voor het aanvragen van de subsidie heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een handleiding beschikbaar gesteld. Jaarlijks stelt RVO.nl maximaal € 125.000 per subsidieaanvraag beschikbaar, met een subsidiebudget van € 6 mln.

Eerder hebben enkele sportclubs stappen genomen om energie te besparen. Zo beschikt het clubgebouw van voetbalclub Arsenal in Amsterdam over 140 zonnepanelen en LED-verlichting, waardoor de elektriciteitsrekening halveerde.

Bron: Gemeente Amsterdam, RVO.nl | Foto: Fredrik Rubensson, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)