21-05-2016 14:28 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bedrijf Strotec heeft een woonconcept ontwikkeld met milieuvriendelijke materialen als stro. Door de onderdelen te prefabriceren is de woning snel en goedkoop op te leveren.

Strotec maakt gebruik van het zogeheten Ecococon-concept van het gelijknamige bedrijf uit Litouwen. Dit concept is doorontwikkeld en toegepast op de Columbuswoning van Strotec, waar een combinatie van stro en leem in de prefab-gevels zijn verwerkt. Door deze damp-open gevels ontstaat er een optimale vocht en CO2-regulering, waardoor bewoners kunnen profiteren van een gezond binnenklimaat.

Lage energiebehoefte

Volgens het bouwbedrijf heeft de Columbuswoning een hogere isolatiewaarde dan de traditioneel gebouwde woning. Hierdoor heeft het biobased huis een lagere energiebehoefte. Door de Columbuswoning te voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en een kachel die gestookt wordt met houtpellets, is de woning energieneutraal op te leveren.

Mede dankzij de energiezuinige maatregelen heeft het huis geen gasaansluiting nodig en wordt er gedurende het jaar evenveel elektriciteit opgewekt als er wordt verbruikt.

Bouwen met stro

De vraag is echter of de bouwsector dit duurzame woonconcept oppakt. “Er is veel vraag, maar er wordt nog niet echt doorgepakt”, zegt Jan Walrecht, partner bij Strotec, tegen Cobouw. “De bouwwereld is wat dat betreft traditioneel. Onbekend maakt onbemind. Het is echter een kwestie van tijd, met strenger wordende CO2-regels komt de markt vanzelf en wordt bouwen met stro een noodzaak.”

In Litouwen zijn de prefab-stropanelen van Ecococon gecertificeerd volgens de standaarden van het Passief Huis. 

Bekijk hieronder hoe het concept van Ecococon werkt:

Bron: Strotec, Cobouw, Ecoconcon | Foto: Ecoconcon (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)