26-05-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Huizen heeft in totaal 9.535 lantaarns voorzien van energiezuinige LED-lampen. Daarmee zegt de gemeente voorop te lopen in de landelijke verduurzaming van straatverlichting.

Eind 2015 maakte Huizen bekend 8.642 lichtbronnen te vervangen door LED-verlichting. Hiervoor was installateur Pilkes Infra verantwoordelijk. Het bedrijf Saled Nederland leverde de verlichting. In totaal staan er nu 9.535 duurzame LED-lantaarns in Huizen.

Primeur met LED’s

“Voor zover ons bekend zijn we de eerste gemeente waar letterlijk elke lantaarn ‘verLED’ is”, zegt Thomas Wittekamp, beheerder van de openbare verlichting van de gemeente Huizen. “De nieuwe LED-lampen gaan veel langer mee. En het beheren en onderhouden van LED-straatverlichting is efficienter en daarmee goedkoper.”

De gemeente verwacht de investering in de LED-lampen binnen zeven jaar terug te verdienen. Daarnaast is er door de inzet van LED-verlichting minder kans op uitval van straatverlichting, stelt de beheerder van Openbare verlichting.

Klimaatneutraal Huizen

Het gebruik van LED’s draagt bij aan de ambitie van gemeente Huizen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit project valt onder het programma Huizen Klimaatbewust. Hierin heeft de gemeente concrete maatregelen vastgesteld voor duurzame energieopwekking en om de komende vijf jaar een lange termijn besparing op verlichtingskosten te behalen.

Ook wil de gemeente de wijken en buurten klimaatbestendig maken door onder meer voldoende waterafvoer mogelijk te maken. 

Bron: Gemeente Huizen | Foto: Gabe Knezek, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)