27-05-2016 16:41 | Door: Fitria Jelyta

Bam start met een proef om de schonere brandstof GTL (gas-to-liquid) te gebruiken in bouwmachines. Deze vloeibare brandstof op basis van aardgas produceert minder schadelijke emissies.

Dat schrijft de website Bouwmachines. In samenwerking met de gemeente Den Haag en Shell, gaat Bam de Shell GTL Fuel bij de realisatie van de Rotterdamsebaan testen in bouwmachines. Het consortium Rotterdamsebaan, bestaande uit Bam en bouwconcern VolkerWessels, zegt gedurende de gehele bouw van de nieuwe verbindingsweg de bouwmachines te laten draaien op GTL.

Naast de productie van minder schadelijke emissies, levert de vloeibare brandstof ook stillere motoren op. Daarnaast is GTL geur- en kleurloos en biologisch afbreekbaar. Dit moet het werk in de directe omgeving van de machines die op GTL draaien minder belastend maken. De machines hoeven niet te worden aangepast om deze op de schonere brandstof te laten werken. 

Luchtkwaliteit verbeteren

Tijdens de proef voeren Bam en Shell metingen uit om de effecten van de Shell GTL Fuel op de luchtkwaliteit vast te stellen. Uit een onafhankelijk onderzoek van TNO blijkt dat de brandstof 10 tot 15 procent minder stikstofoxiden oplevert en een fijnstofreductie van 20 tot 30 procent mogelijk maakt.

Volgens de gemeente Den Haag draagt dit initiatief bij aan de ambitie van de stad om de luchtkwaliteit te verbeteren. Naar verwachting wordt de nieuwe verbindingsweg in 2020 opgeleverd.

Bron: Bouwmachines, Shell | Foto: Andy Wang, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)