31-05-2016 18:06 | Door: Fitria Jelyta

Een consortium van Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij de ontwikkeling van de Fehmarnbeltverbinding tussen Denemarken en Duitsland, ’s werelds langste weg- en spoortunnel.

De joint venture Fehmarn Belt Contractors bestaat uit Van Oord en Boskalis, die samen verantwoordelijk zijn voor het baggeren van een tunnelsleuf in de zeebodem over een afstand van 16 kilometer. Het gebaggerde materiaal wordt vervolgens hergebruikt voor de aanleg van een nieuwe recreatie- en natuurgebied aan de Deense kant van de verbinding.

Daarnaast zegt het consortium een nieuwe werkhaven aanleggen waar de tunnelaannemers een werf zullen bouwen voor de fabricage van de tunneldelen. Dit contract heeft een waarde van € 300 mln. Met een lengte van ruim 18 kilometer wordt de Fehmarnbeltverbinding de langste weg- en spoortunnel ter wereld, stelt Van Oord.

Reistijd verkorten

In dit project is ook bouwconcern Bam betrokken als onderdeel van het consortium Femern Link Contractors, bestaande uit onder meer infrabedrijf Vinci Construction Grand Projets. Deze joint venture verwierf contracten voor de bouw van de afzinktunnel, productiefaciliteit voor de prefab-tunnelelementen en voor de bouw van de tunneltoeritten, tolgebouwen en bruggen. De drie contracten hebben een gezamenlijke waarde van € 3,4 mrd.

Volgens Bam moet de tunnel de reistijd tussen de Duitse en Deense kust verkorten tot slechts tien minuten met de auto en zeven minuten met de trein. In de huidige situatie reizen passagiers een uur per veerboot of via een omweg van 160 kilometer via het Deense Jutland. De aanleg van de Fehmarnbeltverbinding moet volgens Bam de handel en toerisme in de regio bevorderen.

Afhankelijk van vergunningen van de Duitse overheid starten de werkzaamheden in 2018. Het consortium verwacht binnen 8,5 jaar de weg- en spoortunnel op te leveren. 

Bron: Bam, Van Oord, Boskalis | Foto: Bam (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)