03-06-2016 14:50 | Door: Fitria Jelyta

De Saoedische start-up Nomadd heeft een apparaat ontwikkeld dat zonnepanelen in de woestijn van zand en stofdeeltjes ontdoet zonder gebruik te maken van water.

Het No-water Mechanical Automated Dusting Device (Nomadd) is een apparat dat wordt gebruikt voor het schoonmaken van zonnepanelen die in Arabische woestijnen zijn geïnstalleerd. De schoonmaakrobot wordt vastgemaakt aan de uiteinden van een reeks zonnepanelen en veegt het zand en stofdeeltjes van de panelen af door horizontaal heen en weer te bewegen.

Volgens de ontwikkelaars verwijdert het systeem 99,6 procent van de stofdeeltjes op de zonnepanelen zonder daarbij gebruik te maken van water. In tegenstelling tot de huidige methode om zonneparken in Saoedi-Arabië schoon te houden, is de schoonmaakrobot laag in onderhoud en milieuvriendelijk.

Investeringsfonds voor innovatie

Voor deze innovatie heeft de start-up een investering van $ 1 mln ontvangen van de Arabische King Abdullah University for Science and Technology (Kaust). “Deze investering is de eerste in een reeks van op technologie gebaseerde investeringen, die onze voortdurende toewijding en ondersteuning aan lokale ondernemingen benadrukt”, zegt Nicola Bettio, manager van de Kaust Innovation Fund.

Het investeringsfonds van de onderwijsinstelling is naast het bieden van financiële steun, ook nauw betrokken bij de ontwikkelingen van Nomadd om de technologie grootschalig te kunnen toepassen. 

Bekijk hieronder hoe het Nomadd-systeem werkt:

Bron: KAUST, Nomadd | Foto: Nomadd (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)