10-06-2016 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Stadsmeubilairbedrijf JCDecaux wil het stadsleven aangenamer maken en apps nog relevanter maken door actuele locatiegebonden berichtgeving te faciliteren. Dit doet het bedrijf door in zijn abri's en informatiepanelen beacons te plaatsen.

JCDecaux voorziet een stadsleven waarin wachthuisjes bij bushaltes en vrijstaande reclamepanelen, communiceren met smartphones. “Dit zorgt ervoor dat mensen realtime toegang krijgen tot allerlei actuele en relevante informatie. Via apps of onze digitale buitenreclamepanelen”, zegt Joris Duindam, strategic development manager bij JCDecaux Nederland. 

Het klinkt wellicht als toekomstmuziek, maar het bedrijf heeft al succesvolle proeven gedaan op dit gebied. Zo was JCDecaux tijdens Sail 2015 betrokken bij de Beacon Mile, een initiatief onder leiding van gemeente Amsterdam, waarbij locatiegebonden berichtgeving in onder meer de speciaal ontwikkelde Sail-app (70.000 downloads) werd getest. De communicatie tussen onder andere het stadsmeubilair en de Sail-app verliep via beacons, kleine zenders die draadloos boodschappen kunnen versturen aan mobiele apparaten in de nabije omgeving. JCDecaux plaatste deze zenders langs de Sail-route in zijn objecten.

Mogelijkheden verkennen

Duindam: “JCDecaux is als partner van grote steden altijd betrokken bij de publieke leefruimte. De projecten rond Sail hebben onze overtuiging gesterkt dat beacons de stadsbeleving van mensen kunnen veraangenamen door bijvoorbeeld live de snelste of minst drukke wandelroutes aan te bieden. Tegelijkertijd leveren beacons stadsbesturen waardevolle informatie op, op basis waarvan in de toekomst belangrijke beslissingen genomen kunnen worden rond veiligheid of infrastructurele projecten. Wij zullen dan ook zeker doorgaan de mogelijkheden van beacons te verkennen.”

Beacon-pilots

Naast de Beacon Mile waren er tijdens Sail ook andere pilots. Zo waren op schepen longe-range beacons aangebracht, waardoor bezoekers op de kade relevante informatie te zien kregen in hun Sail-app over het schip dat op dat moment voorbij voer.

Anderzijds hebben de beacon-tests waardevolle data opgeleverd voor de organisatie en het stadsbestuur. Zo zijn onder meer de drukste wandelroutes in kaart gebracht en ontstond er een fraai overzicht van de spreiding van bezoekers. 

Foto: JCDecaux (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)