09-06-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

VolkerWessels heeft de primeur met de Hololens, de mixed reality-bril van Microsoft. Door een gebouw virtueel op de bouwplaats te projecteren, verhoogt het bouwconcern de efficiëntie van het bouwproces.

In samenwerking met de Nederlandse cloud-expert Sparked heeft VolkerWessels-onderneming Volker Infradesign een app voor de Microsoft Hololens ontwikkeld. Deze toepassing stelt architecten, opdrachtgevers en aannemers in staat om bouwtekeningen en objecten in 3D te bekijken en te beleven.  

De app geeft inzichten in het ontwerpproces, die tot voor kort pas beschikbaar waren nadat het project was gebouwd. Volgens de bedrijven levert het apparaat een grote toegevoegde waarde in een werkproces.

Virtuele viaduct

Zo heeft Volker Infradesign de technologie ingezet om een viaduct te projecteren op de bouwlocatie van de nieuw aan te leggen N18 tussen Groenlo en Enschede, schrijft Cobouw. Met de inzichten die Volker Infradesign via de Microsoft Hololens verkrijgt, zegt het concern discussiepunten die vaak later in het ontwerp en realisatieproces ontstaan naar voren te halen.

Door deze inzichten vroegtijdig in het proces te verkrijgen, kan de VolkerWessels-onderneming naar eigen zeggen tijd en kosten besparen. Naar verwachting is de Microsoft Hololens begin 2017 beschikbaar voor de Nederlandse markt. 

“De Hololens is een technische innovatie, die complexe techniek eenvoudig bij de eindgebruiker brengt”, zegt Niek Ridderbos, directeur van Volker Infradesign. “Alle ervaringen van betrokkenen zijn positief. Dat deze techniek een flinke impact zal hebben, is voor ons geen vraag meer, maar een feit.”

Bron: Sparked, Cobouw | Foto: Kārlis Dambrāns, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)