17-07-2013 12:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Commissie wil naast energieverbruik ook factoren als watergebruik, grondstoffengebruik en afvalproductie mee gaan nemen bij het beoordelen van gebouwen op hun duurzaamheid.

Op 10 juli startte de Europese Commissie een onderzoek naar de totale milieu-impact van het bouwen, gebruiken en slopen van gebouwen. Het doel is om bij het certificeren van gebouwen te gaan kijken naar meer dan alleen energieverbruik. De resultaten van het onderzoek moeten begin 2014 bekend zijn.

Ongeveer 40 procent van alle Europese energie gaat op aan gebouwen. Geen wonder dus dat de Europese Unie aandacht besteedt aan de energie-efficiëntie van gebouwen om energiebesparing en CO2-reductie te bewerkstelligen.

Maar energie-efficiëntie wordt vaak ten onrechte gezien als de enige belangrijke factor bij verduurzaming. Voorstanders van duurzaam bouwen zijn daarom ook blij met het voornemen van de Europese Commissie om ook andere factoren mee te nemen bij het beoordelen van gebouwen op duurzaamheid.

'We zijn enthousiast dat de Commissie nu verder kijkt dat energie-efficiëntie,' zegt James Drinkwater van de World Green Building Council (WGBC). 'Het zou een enorme gemiste kans zijn wanneer gebouwen alleen gereguleerd zouden worden op basis van energie-efficiëntie.'