09-06-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Betoncentrale Twenthe heeft samen met bouwbedrijf Negam een betonsoort ontwikkeld, waarin 100 procent gerecycled materiaal is verwerkt. Hiermee worden drie vispassages gebouwd in de Overijsselse plaats St. Isidorushoeve.

Het zogeheten Talud Beton Met Open Structuur (TBMOS) bevat 100 procent gerecycled toeslagmateriaal, als zand en grind. Volgens de betonfabrikant biedt het beton een duurzaam alternatief voor breuksteen, een materiaal dat wordt gebruikt bij dijkverzwaring en om dijken te beschermen tegen golfslag.

Machinaal aanbrengen

Door de open structuur beperkt het milieuvriendelijke betonmengsel opwaartse en zijdelingse druk die door grondwater wordt veroorzaakt. Daarnaast is het mengsel geschikt om in waterbouw toe te passen en kan het machinaal worden aangebracht. Dit maakt het mogelijk om tijd te besparen bij het bouwproces.In de toekomst verwacht Betoncentrale Twenthe het materiaal volledig te recyclen en opnieuw te hergebruiken.

Innoveren met beton

In opdracht van Waterschap Vechtstromen heeft bouwbedrijf Negam het TBMOS gebruikt voor de aanleg van drie vistrappen in de Bolscherbeek bij St. Isidorushoeve en voor een vispassage bij Bornerbroek. Voor de vispassage bij Bornerbroek past Negam 240 kubieke meter van het duurzame beton toe.

“Dit is nu een eerste toepassing op een wat groter gebied, maar ik denk dat het ook op veel andere plaatsen te gebruiken is”, zegt Jos Brand, projectleider bij Negam. Negam zegt geen plannen te hebben om de betonsoort exclusief te houden. “Het is er nu, dus iedereen kan het gebruiken. Wij gaan gewoon weer op zoek naar iets nieuws. We willen in deze markt blijven innoveren.”

Bron: Negam, VOBN | Foto: Northwest Power and Conservation Council, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)