10-06-2016 10:06 | Door: Fitria Jelyta

Het station van Ede-Wageningen wordt vernieuwd. Met een houten constructie wordt het gebouw zoveel mogelijk ingepast in de natuurlijke omgeving.

Voor het gebouwontwerp zijn architectenbureau Mecanoo en ingenieursbureau Movares verantwoordelijk. Zo krijgt het stationsgebouw een lichtdoorlatende overkapping met een lengte van 200 meter. De overkapping wordt gemaakt van hout en volgens de ontwikkelaars wordt dit een van de grootste houten constructies van Nederland.

De Projectgroep Spoorzone Ede, bestaande uit gemeente Ede, NS Stations en Prorail, hebben de ambitie om bij de ontwikkeling van het gebouw zoveel mogelijk gebruik te maken van hout uit de omgeving. Naast de houten kap krijgt het stationsgebouw een toren die de nieuwe hoofdentree aan de zuidzijde markeert.

Hoogfrequent spoorvervoer

Volgens de opdrachtgevers dient de toren als een ‘landmark’, waardoor passagiers en bezoekers het station gemakkelijk kunnen vinden en bereiken. Het stationsgebouw wordt zo ingericht dat er voldoende ruimte is voor de voorspelde aanhoudende groei van reizigers.

Daarnaast moet het station aansluiten op het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), waarin meer personentreinen beschikbaar worden op drukke trajecten. Met dit programma zegt Prorail de spoorcapaciteit beter te benutten. Naar verwachting beginnen de bouwwerkzaamheden eind 2018 of begin 2019 en wordt het station in 2021 opgeleverd. 

WEpod

Eerder maakte de WEpod, een zelfrijdend elektrisch personenbusje, zijn eerste proefrit op de openbare wegen. Dit voorjaar moeten de wagentjes pendelen tussen station Ede-Wageningen en het Wageningen University & Research Center. De elektrisch zelfrijdende busjes moeten op een veilige en comfortabele wijze hun weg kunnen vinden in het dagelijkse verkeer. 

Bron: Prorail | Foto: Prorail (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)