10-06-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Als innovatiepartner van de Amsterdam Arena verlicht Philips Lighting het voetbalstadion met energiezuinige LED's. Dat moet het entertainmentniveau bij bezoekers en kijkers thuis verhogen.

De LED-verlichting is volgens Philips ’s werelds eerste LED-sportveldverlichting die voldoet aan de strenge eisen van internationale televisiezenders en sportfedraties. Doordat het licht feller is dan de huidige verlichting, treden er tijdens slowmotionbeelden op televisie geen haperingen op, schrijft het Parool.

Innoverende lichtprojecten

Daarnaast kan het verlichtingssysteem specifieke delen van het stadion uitlichten tijdens evenementen en beschikt de LED-verlichting van Philips Lighting over een bredere kleurvariatie. In de komende jaren en in aanloop naar het EK 2020 werken Amsterdam Arena en Philips Lighting samen om meer innoverende lichtprojecten te realiseren.

“Wij zijn trots op deze samenwerking en we hebben de ambitie om gezamenlijk een wereldwijd voorbeeld neer te zetten waarbij de bezoekerservaring, duurzaamheid en flexibiliteit van het totale verlichtingssysteem de nieuwe standaard gaan worden”, zegt Henk Markerink, directeur van de Amsterdam Arena. Naar verwachting wordt de LED-veldverlichting eind 2016 in gebruik genomen.

Verbouwing

Vorig jaar maakte de directie van de Amsterdam Arena bekend het stadion te verbouwen. Hiervoor is € 50 mln beschikbaar gesteld. Daarmee krijgt het stadion duurzame elementen, waarmee de kwaliteit en service voor bezoekers volgens de directie aanzienlijk worden verbeterd.

Zo krijgt de Arena een nieuwe gevel met extra zonnecellen en wordt er regenwater opgevangen voor gebruik in de sanitaire voorzieningen. Ook de binnenkant van het stadion wordt uitsluitend verlicht met energiezuinige LED-verlichting.

‘FC Hollywood’

Eerder was Philips Lighting verantwoordelijk de duurzame LED's die het opblaasbare buitenste membraan van de Duitse Allianz Arena verlichten. FC Bayern München legde meer dan 300.000 LED-lampen aan over een oppervlakte van 26.000 vierkante meter. De nieuwe verlichting vermindert de CO2-uitstoot van ‘FC Hollywood’ met 362 ton en bespaart 60 procent energie ten opzichte van het oude systeem, dat gebruikmaakte van fluorescentielampen. 

Bron: Philips Lighting | Foto: Philips Lighting (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)