12-06-2016 09:40 | Door: Fitria Jelyta

Britse en Griekse onderzoekers hebben een elastische laag ontwikkeld uit gerecyclede autobanden, die de levensduur van bruggen goedkoop verlengt.

De wetenschappers van de University of Surrey en de Aristotle University of Thessaloniki hebben een zogeheten ‘isolator’ ontwikkeld. Deze elastische laag wordt op bestaande bruggen aangelegd en kan bewegingen absorberen, die mogelijk scheuren veroorzaken in de constructie.

Door de laag te produceren uit oude autobanden, voorkomen de wetenschappers dat de banden worden weggegooid. Jaarlijks worden er in Groot-Brittannië 50 miljoen autobanden weggegooid, stellen de onderzoekers. “We waren op zoek naar een toegankelijk, goedkoop en effectief materiaal dat onder druk zou presteren”, zegt Dr. Stergios Mitoulis van de University of Surrey.

“Zo hebben we gekeken naar de mogelijkheden om autobanden te hergebruiken die anders op de stortplaats zouden belanden. Hiervan hebben we een systeem gemaakt dat schade aan brugonderdelen als gevolg van aardbevingen of temperatuurveranderingen effectief kan voorkomen.”

Onderhoudskosten besparen

De isolator moet volgens de onderzoekers uitkomst bieden voor het onderhoud van bruggen in ontwikkelingslanden. Zo kan de laag bruggen veilig houden in verschillende omstandigheden en tegelijkertijd besparen op onderhoudskosten.

De onderzoekers zijn op dit moment op zoek naar manieren om het product op de markt te brengen. Daarnaast bekijken zij de mogelijkheden om de elastische laag toe te passen op verschillende infrastructuurelementen, zoals kades, keerwanden en gebouwfunderingen.

Composietdekken

In Nederland bekijkt het Sustainable Refurbishment of Existing Bridges (Surebridge), een onderzoeksproject van Rijkswaterstaat, de mogelijkheden om composietdekken te gebruiken voor het verduurzamen van oude betonnen bruggen. Doel van dit programma is de efficiëntie van de aanleg en het onderhoud van wegen en bruggen te verhogen.

Daarnaast is het project gericht op het verlagen van de milieu-impact van de aanleg van infrastructuur. 

Bron: University of Surrey | Foto: Alexander G, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)