14-06-2016 09:30 | Door: Fitria Jelyta

De Eindhovense woningcorporatie Trudo wil 1.984 energieneutrale woningen realiseren en zijn bestaande woningvoorraad duurzaam te renoveren. Hiervoor investeert de corporatie € 430 mln.

In zeven jaar tijd moet de bestaande woningvoorraad van Trudo gerenoveerd zijn naar woningen met energielabel A, B of C. Dit wordt mogelijk gemaakt door verduurzamingsmaatregelen te koppelen aan planmatig onderhoud. Voor de verbeterde energieprestaties zal de woningcorporatie de huurprijzen niet verhogen.

Deze plannen maakte Trudo bekend tijdens zijn 100-jarige jubileum. Samen met een aantal bouwbedrijven heeft Trudo zeven verschillende standaardwoningtypes ontwikkeld om de kosten voor ontwikkeling, bouw en exploitatie terug te dringen, schrijft Cobouw. Met de duurzame bouw- en renovatieplannen zegt de corporatie in te zetten op betaalbaarheid van de huurwoningen en diversificatie.

Slimme thermostaat

Daarnaast start Trudo met een pilot om woningen bij mutatie te verduurzamen tot het niveau energieneutraal. Om het energieverbruik in de woningen nog verder te verlagen, biedt Trudo zijn huurders de mogelijkheid om voor € 25 een pakket aan te schaffen met daarin een NEST-thermostaat, LED-lampen en de Trudo App.

De thermostaat maakt het mogelijk om energie te besparen door de temperaturen in huis te monitoren. Vervolgens verlaagt het apparaat de temperatuur in huis wanneer de bewoner afwezig is. Met de Trudo-app kunnen bewoners de thermostaat handig bedienen. Na het apparaat een week te hebben gebruikt, kan het systeem zichzelf programmeren en kosten besparen voor het gebruik van energie om te verwarmen. 

Bron: Trudo, Cobouw | Foto: Ntcrwlr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)