15-06-2016 18:05 | Door: Fitria Jelyta

Windturbineproducent Lagerwey uit Barneveld heeft naar eigen zeggen ’s werelds eerste zelfklimmende kraan ontwikkeld, die windturbines op verschillende plekken goedkoper kan bouwen.

De Lagerwey Kraan ‘klimt’ met de mast van de windturbine mee terwijl deze wordt opgebouwd. Doordat het systeem geen grote kraanopstelplaats nodig heeft, kunnen ontwikkelaars de Lagerwey Kraan inzetten voor het bouwen van windturbines op locaties waar dat voorheen niet mogelijk was. Zo zijn windturbines met de kraan te bouwen bij dijken, op bergruggen, in bossen en op drassig terrein.

Door gebruik te maken van de kleine kraanopstelplatas is het mogelijk om de kosten voor het bouwen van de windturbine laag te houden. Met name de kosten voor het verplaatsen van een conventionele kraan en de kosten voor een kraanopstelplaats drukken zwaar op het budget bij de realisatie van kleinere windparken, stelt Lagerwey.

Meer energie met minder windmolens

Volgens de windturbinebouwer worden windturbines steeds groter, zwaarder en hoger. Op die manier kan er wel meer windenergie worden opgewekt met minder windmolens, maar de kosten voor het bouwen van de masten zullen stijgen.

“De kranen die hoge windturbines kunnen bouwen zijn schaars en duur”, zegt Nederlandse windturbineontwerper Henk Lagerweij van Lagerwey. “Ook nemen ze veel ruimte op de bouwplaats in beslag of moet begroeiing worden gekapt.”

Lagerwey verwacht het eerste prototype van de kraan in 2017 te testen. Op dit moment past de kraan alleen nog op de modulaire stalen masten die Lagerwey gebruikt voor het bouwen van de torens van een windturbine. Behalve voor het bouwen van windturbines, is de kraan ook geschikt voor het onderhoud van de turbines. 

Bekijk hieronder hoe de Lagerwey Kraan werkt:

Bron: Lagerwey | Foto: Bob Tilden, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)