15-06-2016 17:17 | Door: Erik Verheggen

De Amsterdam Arena gaat een accu van 4 megawatt plaatsen. Behalve als noodstroomvoorziening, stelt het stadion de energieopslag ter beschikking voor stabilisering van het stroomnet.

De stroomopslag is onderdeel van een omvangrijk innovatieprogramma van de Arena. Op dit moment loopt de tender nog. De twee overgebleven bieders komen beide uit de auto-industrie: Tesla en BYD willen de Arena graag als opdrachtgever.

Energieopslag

De Arena kan volledig zelfvoorzienend draaien op een volle batterij. “Als de stroom uitvalt tijdens een voetbalwedstrijd, zullen spelers en publiek daar niets van merken”, zegt directeur Innovatie Henk van Raan van de Amsterdam Arena.

Het stadion heeft het opslagsysteem niet het hele jaar nodig. “Wij willen de accu 65 dagen per jaar helemaal voor ons zelf hebben”, zegt Van Raan. “De overige driehonderd dagen stellen wij de opslagcapaciteit ter beschikking aan Tennet, om bij te dragen aan stabilisering van het stroomnet.”

Vorig jaar maakte de directie van de Amsterdam Arena bekend het stadion te verbouwen. Hiervoor is € 50 mln beschikbaar gesteld. Een eerste stap was de installatie van nieuwe LED-verlichting van Philips Lighting.

Chief Innovation Officer Henk van Raan van de Amsterdam Arena is donderdag 16 juli te gast in het radioprogramma DuurzaamBV Radio.

Foto: xlibber, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)