17-06-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Groningse architectenbureau Onix heeft een woonconcept ontwikkeld, dat bestaat uit flexibel inzetbare, houten kubuswoningen. De Cubestee is ook nog eens aardbevingsbestendig.

Samen met de Groningse ontwikkelaar Rizoem en Friso Bouwgroep heeft Onix het Cubestee-concept ontwikkeld voor 600 asielzoekers. De houten kubuswoningen kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld en kan zowel horizontaal als verticaal worden gekoppeld.

De mate van flexibiliteit maakt het mogelijk om de woning opnieuw te gebruiken voor andere functies. Na de levensduur van het woonconcept, zijn de onderdelen los te koppelen en kunnen ze worden hergebruikt. Naast woonruimtes voor asielzoekers, moet de woning volgens de architect uitkomst bieden voor starters. Ook zijn de kubuswoningen geschikt voor gebruik als kantoorruimtes.

Aardbevingen doorstaan

“De Cubestee fungeert als huis, maar ook als leslokaal of zelfs als squashbaan of basketbalveldje”, zegt Haiko Meijer van Onix tegen Dagblad van het Noorden.

In Groningen zet Onix de kubuswoningen in voor een toekomstig asielzoekerscentrum. De architecten zeggen de woningen speciaal te hebben ontworpen voor het aardbevingsgebied. Mede dankzij de houten onderdelen kan de woning aardbevingen doorstaan, claimt Onix.

Plug and play

Eerder heeft de bouwstart-up Finch Buildings stapelbare woonblokken ontwikkeld. De houten woonblokken zijn met een vrachtwagen naar de bouwlocatie te vervoeren. Vervolgens kan het bedrijf de units tot vijf lagen hoog stapelen. Finch Buildings spreekt over een plug and play-concept, waarbij de massief houten blokken weer gemakkelijk te ontkoppelen zijn en naar een andere bouwlocatie worden geplaatst. 

Bron: Onix, Dagblad van het Noorden | Foto: Onix (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)