20-06-2016 09:45 | Door: Fitria Jelyta

Door alle digitale en energie-intensieve apparatuur in het huishouden met elkaar te laten ‘communiceren’, kunnen bewoners besparen op het energiegebruik en comfortabel wonen.

Het Internet of Things (IoT)-concept van de Zwitserse Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) bestaat uit kleine elektronische instrumenten die in huishoudelijke apparatuur worden verwerkt. Zo kunnen alle apparaten in een woning, die energie verbruiken met elkaar communiceren. De elektronische instrumenten zijn vervolgens op afstand te bedienen via een smartphone op tablet.

Dit maakt het mogelijk voor gebruikers om bijvoorbeeld te controleren of bepaalde apparatuur in het huis, zoals het fornuis, is uitgeschakeld wanneer ze zich niet in de woning bevinden. Wanneer blijkt dat het fornuis niet is uitgeschakeld, kan de gebruiker dat alsnog doen via zijn smartphone of tablet. Hiermee zeggen de wetenschappers de veiligheid in de woonomgeving te kunnen verhogen.

“Met de juiste instrumenten zijn we in staat om de juiste beslissingen te maken voor optimaal gebruik van energie”

Gebruikersprofiel

Naast het laten communiceren van apparatuur, houdt het systeem van EPFL het energieverbruik van de apparatuur bij. Ook monitort de techniek de frequentie waarmee verschillende apparaten in het huishouden worden gebruikt. Op basis van de verzamelde gegevens, maakt het systeem een profiel aan van de gebruiker.

Zodra de gebruiker het systeem inschakelt, worden alle apparatuur in het huis aangestuurd volgens de wensen van de gebruiker. Verder geeft het systeem inzicht in hoe het slimme huis reageert op zijn omgeving en in de belasting op het elektriciteitsnet.

Optimaal energiegebruik

Volgens de wetenschappers is het ingewikkeld om de milieu-impact van het energieverbruik voor comfortabel wonen in getallen uit te drukken. Het moet bewoners echter niet beletten om de milieu-impact te minimaliseren, vinden de onderzoekers. “Met de juiste instrumenten zijn we in staat om de juiste beslissingen te maken voor optimaal gebruik van energie”, zegt Maher Kayal, wetenschapper bij EPFL.

“Ons hoofdzakelijke doel is om de gebruiker iets bij te brengen over zijn energiegebruik en om de gebruiker actief te betrekken bij het beheren van zijn energiegebruik. Zo moeten ze afstappen van volledig geautomatiseerde systemen die menselijke interactie niet mogelijk maken.”

Duurzaamste nieuwbouw

In Nederland is een vergelijkbaar systeem al toegepast in het duurzame kantoorgebouw The Edge van Deloitte. Met het lichtsysteem van Philips kunnen medewerkers de verlichting en temperatuur van hun werkruimte via een smartphone-app regelen volgens hun persoonlijke voorkeur. Voor de slimme technologie in het Amsterdamse kantoor heeft Deloitte de internationale prijs Breeam Awards gewonnen in de categorie duurzaamste nieuwbouw. 

Bekijk hieronder meer over het slimme IoT-woonconcept van EPFL:

Bron: EPFL | Foto: mo1229, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)