21-06-2016 09:40 | Door: Fitria Jelyta

Siemens opent deze week zijn nieuwe hoofdkantoor in München. Energiezuinige toepassingen dragen volgens het concern bij aan het behalen van zijn duurzaamheidsambities. 

Het gebouw met een oppervlakte van 45.000 vierkante meter is ontworpen door het Deense architectenbureau Henning Larsen Architects. Volgens de architecten is het gebouw energiezuinig door de inpassing van beglazing voor daglicht en klimaatgevels. Daarnaast beschikt het gebouw over energiebesparende installaties van Siemens om het energieverbruik laag te houden en daarmee de CO2-uitstoot te reduceren.

Mede dankzij de toepassing van deze maatregelen en het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen, zegt Siemens een gezonde en duurzame werkplek beschikbaar te stellen aan de 1.200 werknemers die van het kantoor gebruik zullen maken. Het concern zegt met de bouw van dit kantoor de hoge eisen van het internationaal erkende duurzaamheidsmerk Leed Platinum en de Duitse DGNB te hebben voldaan.

Slimme gebouwen

Eerder sloot Siemens een overeenkomst met technologieconcern IBM om cloud-based Internet of Things (IoT)-technologie in te zetten voor slimme, duurzame en energiezuinige gebouwen. Zo combineert Siemens de supercomputer IBM Watson met zijn Navigator-cloudplatform. Dit maakt het mogelijk om onder meer het totale energiegebruik van gebouwen te verminderen en daarmee kosten te besparen.

Het Navigator-platform van Siemens geeft gebouwgebruikers de mogelijkheid om de vraag en het aanbod van energie in één gebouw te monitoren. Verder kan het systeem het energiegebruik van verschillende gebouwen, zoals campussen, en hele vastgoedportfolio’s in kaart brengen.

Duurzame renovatie

In Nederland is het Haagse hoofdkantoor van Siemens gerenoveerd volgens de eisen van het Leed Gold Certificate. Met de renovatie van het complete gebouwencomplex beschikt ieder bouwdeel van het Siemens-hoofdkantoor over een eigen techniekruimte en klimaatinstallatie.

Het gebouw maakt gebruik van groene stroom, en is verder voorzien van daglichtafhankelijke lichtsystemen, aanwezigheidsdetectie en individuele regelbaarheid van licht en binnentemperatuur. 

Bron: Siemens | Foto: Siemens (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)