23-06-2016 14:30 | Door: Fitria Jelyta

Het bedrijf Cupa Pizarras heeft een manier ontwikkeld om zonne-energie op te wekken met natuurleistenen op schuine daken. Dit systeem kan zich aanpassen aan bestaande gebouwen.

De Thermoslate van Cupa Pizarras zijn dakleien waarin thermische cellen zijn verwerkt, die zonne-energie opwekken. De natuurleistenen zijn zo ontwikkeld dat de thermische cellen niet zichtbaar zijn voor het oog, waardoor het systeem geen esthetische veranderingen aanbrengt aan bestaande gebouwen.

In tegenstelling tot zonnepanelen, maakt de Thermoslate het mogelijk om optimaal zonne-energie op te wekken in huizen en gebouwen met schuine daken. Het systeem beschikt ook over ‘zonnebatterijen’ die binnenruimtes verwarmen, maar ook warm water opleveren voor onder meer douchen en het wassen van kleding.

Gemakkelijk onderhouden

Naast de functie als dakbedekking, zijn de Thermoslates ook toe te passen als balkontegels of gevelbekleding. De dakleien zijn met spijkers aan elkaar vast te maken zoals bij traditionele dakleien, maar Cupa Pizarras heeft het systeem ook uitgebreid met een versie waarbij de dakleien worden vastgemaakt met haken.

De Thermoslates die met haken worden vastgemaakt, hebben een langere levensduur en zijn gemakkelijker in onderhoud, stelt het bedrijf. 

Bron: Inhabitat, Treehugger | Foto: GanMed64, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)