01-08-2013 13:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een rapport opgesteld over hoe de detailhandel zijn milieu-impact het best kan minimaliseren.

In het rapport Best Environmental Management Practice in the Retail Trade Sector, dat het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie heeft opgesteld, is een zeer uitgebreide lijst van aanbevelingen en uitleg te vinden over hoe de detailhandel het best zijn directe en indirecte impact op het milieu kan minimaliseren.

In het 500 pagina’s tellende rapport beschrijft het JRC verschillende technieken, maatregelen en acties om de energieprestaties, het afval- en watermanagement te verbeteren. Ook de duurzaamheid van de toeleveringsketens, alsmede het transport en logistieke beheer komt aan bod.  Verder wordt beschreven hoe het gedrag en de consumptiepatronen van consumenten te beïnvloeden is.

Voor elke ‘best practice’ – bijvoorbeeld de koeling van producten in supermarkten – is een maatstaf opgesteld voor de beste manier van werken. Voor elke maatstaf is de economische en technische haalbaarheid beschreven om een duidelijk beeld te geven van de investerings- en operationele kosten en onder welke voorwaarden bepaalde technieken kunnen worden toegepast.

Daarnaast presenteert het rapport een tabel over de toepasbaarheid van de verschillende ‘best practices’ op kleine en middelgrote ondernemingen in de detailhandel. Het mkb dat zijn milieuprestaties wil verbeteren zal in dit rapport een goede gids vinden voor de kosten, de toepasbaarheid en de voordelen voor het milieu en hun onderneming.

Bron: JRC

Foto: Jagermesh via wikimedia