28-06-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) laat de eerste onderzoeksresultaten zien van beton uit de 3D-printer. Met de 3D-printtechniek is een paviljoen gerealiseerd.

Dat schrijft Cobouw. Uit de eerste testen met de 3D-betonprinter van het TU/e-onderzoeksproject 3D Concrete Printing (3DCP) blijkt dat beton vormvrij kan worden geprint zonder ingewikkelde en tijdrovende mallen in te zetten.

Herbruikbaar beton

Voor dit project hebben de studenten en wetenschappers gebruikgemaakt van de 3D-betonprinter van het Nederlandse bedrijf Rohaco. Het apparaat print betonproducten tot 11 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog. Zo hebben de studenten een paviljoen uit 3D-geprint beton gebouwd.

Tien bedrijven uit de bouwsector nemen deel aan het initiatief en hebben het onderzoeksproject gefinancierd met een bedrag van € 650.000. Met dit project wil de TU/e samen met de bouwsector kennis ontwikkelen om herbruikbare betonproducten te printen. De universiteit verwacht de 3D-geprinte betonproducten binnen vijf jaar op de markt te brengen.

Bekisting

Deze maand heeft Heijmans samen met het bedrijf Cybe Construction een succesvolle proef uitgevoerd met 3D-geprint beton. Het bouwconcern zegt met de 3D-printtechniek bekistingen te kunnen maken voor de helft van de prijs. De bekistingselementen maken deel uit van het constructie-element, waardoor er geen tijdelijke mal nodig is om de constructie te vervaardigen.

Ook heeft het architectenbureau Universe Architecture samen met bouwconcern Bam de eerste 3D-printer in gebruik genomen die in elke gewenste vorm print en grondstoffen hergebruikt voor het printen van gebouwen. De zogeheten 3D Builder combineert de vrije vorm printtechniek met robotica uit de auto-industrie. Met deze techniek heeft het consortium ook een circulair straatmeubel gemaakt. 

Bron: Cobouw, Technische Universiteit Eindhoven | Foto: Technische Universiteit Eindhoven (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)