29-06-2016 15:30 | Door: Fitria Jelyta

De zogeheten Smog Free Tower van architect Daan Roosegaarde zuivert de lucht van vervuiling door gebruik te maken van duurzame energie. Na Rotterdam komt de toren ook in Beijing te staan.

Voor het zuiveren van de lucht maakt de zeven meter hoge Smog Free Tower gebruik van gepatenteerde ion-technologie en windenergie. De ion-technologie filtert de lucht van verontreiniging en laat een bel van schone lucht achter die stadsbezoekers gratis kunnen inademen.

Volgens Roosegaarde kan de Rotterdamse Smog Free Tower 30.000 kubieke meter vervuilde lucht per uur zuiveren. Daarnaast verbruikt de toren evenveel energie als een waterkoker die 1.400 watt verbruikt.

Sieraden van smog

Het Smog Free-project in China wordt ondersteund door het Chinese ministerie van Milieubescherming en zal in vijf Chinese steden worden ingezet. Naast de Smog Free Tower, ontwikkelde Roosegaarde ook de Smog Free Jewellery. Dat zijn ringen en armbanden, gemaakt van de samengeperste smogdeeltjes die door de Smog Free Tower uit de lucht zijn gefilterd.

Schone lucht in binnenruimtes

De ion-technologie die de Smog Free Tower gebruikt, is ontwikkeld door Bob Ursem, wetenschapper aan de Technische Universiteit (TU) Delft. Uit eerder onderzoek van de TU Delft blijkt dat het filter tot 60 procent van de verontreinigde nano-deeltjes uit de buitenlucht kan verwijderen. In binnenruimtes is dit effect echter groter, stelt de wetenschapper.

Zo is de techniek van Ursem in een parkeergarage geïnstalleerd, waar deze zowel de binnen- als de buitenlucht zuiverde. In de parkeergarage kon de filter de lucht tot 70 procent zuiveren. 

Bron: Studio Roosegaarde, The Guardian, Architectuur | Infographic: Robin de Boer