30-06-2016 19:20 | Door: Fitria Jelyta

Bouwconcern Heijmans heeft verschillende zonneceltechnologieën verwerkt in bestaande geluidsschermen. Uit de proef blijken de geluidsschermen succesvol zonne-energie op te wekken.

In de Solar Noise Barriers (Sonob)-praktijktest heeft Heijmans in samenwerking met onder meer de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zonnecellen verwerkt in twee semi-transparante geluidsschermen van elk 5 meter breed en 4,5 meter hoog. De test werd uitgevoerd op geluidsschermen in Den Bosch.

Volgens het bouwbedrijf heeft de test waardevolle inzichten opgeleverd en zijn de zonnecellen in transparante geluidsschermen al op grote schaal toepasbaar. Zo kunnen de geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen over een lengte van een kilometer honderd huishoudens van elektriciteit voorzien of snelwegverlichting over een lengte van 20 kilometer laten branden, stelt Heijmans.

Geslaagde test

“Wat ons betreft is de praktijktest geslaagd en gaan we pilotprojecten op grotere schaal uitvoeren”, zegt Stijn Verkuilen, projectleider van Heijmans. “We hopen volgend jaar een nieuw project te starten, maar zijn nog op zoek naar een geschikte locatie.”

De praktijktest is in juni 2015 begonnen. Tijdens de proef heeft het concern de zonneceltechnologieën getest onder verschillende weersomstandigheden en posities ten opzichte van de zon. Hiervoor werden twee zonneceltypes gebruikt op basis van silicium en twee zonneceltypes op basis van de zogenoemde LSC (luminescent solar concentrator).

De LSC’s vangen het zonlicht en leiden dat naar de zijkant van het paneel, waar het zonlicht met gewone zonnecellen wordt omgezet in stroom. Volgens de ontwikkelaars van de TU/e zijn de panelen met LSC niet alleen mooi, maar ook goedkoop.

Multifunctioneel

Uit de test blijkt dat de LSC-schermen verder moeten worden ontwikkeld om een hogere energieopbrengst te krijgen. Daarnaast zijn de schermen getest op vandalisme- en graffiti-bestendigheid.

Heijmans ziet kansen voor zonne-geluidsschermen als onderdeel van energieneutrale concepten en deze te gebruiken voor andere functies, zoals verlichting of het verbeteren van de luchtkwaliteit. 

Bron: Heijmans | Foto: Heijmans (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)