02-07-2016 10:24 | Door: Fitria Jelyta

FibandCo zegt een duurzaam alternatief voor hout te hebben gevonden in bananenplanten. Zo maakt het Franse bedrijf bouwproducten uit het restmateriaal van de bananenoogst.

De Green Blade van FibandCo is het meest vergelijkbaar met fineerhout. Dat is een dunne laag hout die wordt gesneden uit een boomstam. In de bouw wordt het materiaal bewerkt tot onder meer parketvloeren en behangpapier. Door het fineerhout te vervaardigen uit bananenplanten die zijn overgebleven na de oogst, zegt het bedrijf een milieuvriendelijk alternatief te hebben ontdekt voor fineerhout.

Restproduct

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, groeien bananen niet aan bomen maar aan planten, stelt FibandCo medeoprichter Vladimir Hayot. Na de bananenoogst worden de planten vaak weggegooid.

Hiervoor biedt FibandCo uitkomst door de stammen van de bananenplanten te bewerken tot het fineerhoutproduct Green Blade. Dat doet het bedrijf zonder gebruik te maken van water of lijm, wat verder bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van het product.

Ontbossing voorkomen

Daarnaast gebruikt FibandCo uitsluitend zonne-energie in zijn fabrieken om de producten te vervaardigen. Bovendien groeien de bananenplanten volgens de organisatie na negen maanden weer aan. Door gebruik te maken van deze hernieuwbare bron wil FibandCo ontbossing voorkomen.

Volgens de medeoprichter kan Green Blade verwerkt worden in het interieur van gebouwen of als afwerking van meubels. Ook kan de maker van het fineerhoutproduct akoestische panelen maken uit de restmaterialen. 

Bekijk hieronder hoe de Green Blade van FibandCo wordt gemaakt:

FIBandCO from Pascal Délé / Lifestyle-Prod on Vimeo.

Bron: Fib And Co, Inhabitat | Foto: missbossy, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)