04-07-2016 15:30 | Door: Fitria Jelyta

Het bedrijf TFI heeft een techniek ontwikkeld om groen in de stedelijke omgeving beter water te laten opnemen om zo overbelasting op het riool te verminderen bij hevige regenval.

De Tree Fertilizer Injector (TFI)-methode van het gelijknamige bedrijf in De Bilt maakt gebruik van luchtdrukapparatuur om scheuren en poriën in de grond te maken en onderling met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaat er een dooradering en een blijvend open bodemstructuur, waardoor water dat op de oppervlakte ligt als gevolg van regenval gemakkelijk naar het grondwater vloeit.

Natuurlijke substraten

Door gebruik te maken van natuurlijke substraten blijft de bodemstructuur open en zegt TFI een milieuvriendelijke oplossing te hebben gevonden tegen wateroverlast. Het natuurlijke substraat bestaat uit biologische preparaten, meststoffen en lavakorrels.

Volgens de organisatie raken riolen bij hevige regenval overbelast, omdat het water geen kant uit kan. Het groen in de binnenstad kan oplossing bieden door het water op te nemen, maar de bodem in veel parken en plantsoenen is volgens TFI zo verdicht dat het water ook hier onvoldoende wegzakt.

Zo is de TFI-methode toegepast op de begraafplaats in Emst. Doordat het water op sommige plekken op de begraafplaats slecht werd opgenomen, was begraven niet meer mogelijk. Als gevolg van regenval ontstonden waterplassen en modderpoelen, waardoor de beplanting niet door kon groeien. Hiervoor bood TFI uitkomst.

Kwaliteit beplanting

De TFI-methode moet naast het verhogen van de wateropnamecapaciteit van de bodem, ook de kwaliteit van de beplanting verbeteren. Het overtollig water wordt hiervoor opgenomen en door de beplanting verdampt. Een volwassen vitale boom kan volgens TFI tot wel 1.000 liter water per dag verdampen.

De luchtdrukapparatuur van TFI kan ook extra doorwortelbare lagen in de bodem aanbrengen die gevuld worden met organische voedingssupplementen. Dit moet de wortelgroei van bomen stimuleren. 

Bron: TFI | Foto: Anton Bielousov, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)