05-07-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Sterftegevallen als gevolg van extreme hittegolven kunnen worden voorkomen door maatregelen als koele daken, die zonlicht weerkaatsen, en het terugdringen van het energieverbruik van koelinstallaties.

Onderzoekers van de Britse London School of Hygene & Tropical Medicine voorspellen dat extreme hittegolven in 2080 verantwoordelijk zijn voor wereldwijd 3.331 sterftegevallen per jaar. Ruim 1.779 sterftegevallen kunnen worden voorkomen door duurzame maatregelen toe te passen die broeikasgasemissies verminderen en het zogenoemde hitte-eiland-effect tegengaan.

Meer rendement op zonnepanelen

Maatregelen als de Cool Roofs van het Nederlandse bedrijf H20 Proof & Co bieden oplossing voor de temperatuurstijging als gevolg van airconditioning en donkere daken en gevels die warmte vasthouden. Door daken van onder meer kantoor- of schoolgebouwen te bedekken met een witte coating op waterbasis, zegt het bedrijf zonlicht tot 90 procent te laten reflecteren en daarmee gebouwen minder warmte te laten vasthouden.

Daarnaast kunnen de koele daken het energieverbruik en de onderhoudskosten voor koelinstallaties met 40 procent verminderen en het rendement op zonnepanelen op daken met 8 procent verbeteren. Volgens H20 Proof & Co neemt het rendement van zonnepanelen af bij temperaturen boven de 25 graden Celsius. Bovendien leidt de milieuvriendelijke coating tot een verlenging van de levensduur van een dak met dertig jaar of meer.

Duurzame methode

Om de Cool Roofs van H20 Proof & Co toe te passen, wordt eerst gekeken naar de materiaalsoort op het dak. Op basis van een technisch advies wordt de coating aangebracht, nadat het dak is schoongemaakt met een hogedrukspuit. Vervolgens wordt een basislaag aangelegd, waarna er een laag met fleecemateriaal overheen wordt geplaatst. Die moet de coating versterken en elastisch houden. Tot slot wordt de toplaag aangebracht en is het koele dak klaar voor gebruik.

Volgens Gerard van Kilsdonk, oprichter van H20 Proof & Co, bieden Cool Roofs de grootste voordelen in de zomer. “In tegenstelling tot koele daken nemen geasfalteerde daken in de winter meer zonnewarmte om gebouwen te verwarmen, maar dit effect is door bewolking zeer miniem”, zegt van Kilsdonk. “Je kunt beter goede isolatie op gebouwen aanbrengen en ze waterdicht maken om warmte in de winter vast te houden.”

De methode die H20 Proof & Co hanteert voor de koele daken is ook toepasbaar op gebouwgevels. Zo zijn de Cool Roofs toegepast op twee schoolgebouwen in Culemborg en voert het bedrijf gesprekken om de techniek ook toe te passen op het kantoorgebouw van kantoormeubelfabrikant Gispen. Ook in de Marokkaanse hoofdstad Marrakesh past H20 Proof & Co koele daken toe. 

Bekijk hieronder meer over de Cool Roofs van H20 Proof & Co: 

Bron: London School of Hygene and Tropical Medicine, H20 Proof & Co | Foto: Walmart, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)