05-07-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Indiase ministerie van Transport en Infrastructuur stelt 3 mrd roepie (€ 40 mln) beschikbaar om de weginfrastructuur te vergroenen en tegelijkertijd afval te elimineren door dit te gebruiken bij de aanleg van wegen.

Dat schrijven verschillende Indiase media. In de National Green Highways Mission maakt Nitin Gadkari, de Indiase minister van Transport en Infrastructuur, bekend 1.500 kilometer van de landelijke snelwegen te vergroenen door beplanting. Daarnaast wil de minister bergen afval op verschillende vuilstortplaatsen in India duurzaam inzetten als onderdeel van de infrastructuur.

"Stedelijk afval moet gebruikt worden voor het aanleggen van wegen"

Ontbossing voorkomen

Voor de verduurzaming van de Indiase weginfrastructuur verwacht de minister 15.000 banen te creëren. Verder roept het ministerie start-ups, mkb’ers en grote bedrijven op om aan de National Green Highways Mission bij te dragen. Zo kunnen bedrijven technieken toepassen om het afval te gebruiken bij de aanleg van wegen, en de beplanting te onderhouden gedurende de gebruiksfase van de snelwegen.

“Stedelijk afval moet worden gebruikt voor het aanleggen van wegen”, zegt Gadkari tegen de website Huntnews. Daarnaast zegt de minister bergen afval van de afvalstortplaats Ghazipur in de Indiase hoofdstad New Delhi te willen gebruiken om wegen aan te leggen die de druk op de vaak overbelaste hoofdsnelwegen moeten verminderen.

Duurzame wegen van plastic afval

In Bhutan heeft ondernemer Rikesh Gurung een bestratingsmengsel ontwikkeld uit plastic afval en de aardolielijmstof bitumen om duurzame en milieuvriendelijke wegen te bouwen. Door plastic afval te combineren met bitumen, kan de ondernemer met het bestratingsmengsel 30 tot 40 procent plastic afval hergebruiken dat anders in afvalverbrandingsinstallaties zou belanden.

In Nederland zijn onderzoekers erin geslaagd om duurzaam asfalt te ontwikkelen uit het natuurlijke plakmiddel lignine, dat de aardolielijmstof in asfalt vervangt. Door gebruik van lignine is de weg volgens de onderzoekers geluidsarmer en verbruikt het verkeer minder brandstof. 

Bron: Huntnews, Livemint | Foto: Navaneeth KN, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)