06-07-2016 07:11 | Door: Fitria Jelyta

De gebouweigenaar van Grand Café Heineken Hoek op het Leidseplein in Amsterdam en bierbrouwer Heineken hebben een vergunning aangevraagd om het pand te transformeren tot een duurzaam café en hotel.

Dat schrijft Architectenweb. Voor het gebouwontwerp is MVSA Architects verantwoordelijk. Door het zoveel mogelijk hergebruiken van bouwmaterialen die bij de sloop vrijkomen, energiezuinige verlichting en de installatie van zonnepanelen, streven de architecten naar een Breeam Excellent-certificaat voor de nieuwbouw. In het wereldwijd bekende duurzaamheidskeurmerk voor het beoordelen van bestaande en nieuwe gebouwen, is de Breeam Excellent de op een na beste score.

Daarnaast krijgt het gebouw een diamantvormige buitengevel van glas. De Heineken Hoek wordt gedurende dezelfde periode vernieuwd als het Leidseplein. Dit jaar is de vernieuwing van het plein van start gegaan en in 2021 moet de herontwikkeling afronden. Vastgoedmaatschappij Caransa groep, gebouweigenaar van de Heineken Hoek, verwacht dat het nieuwe hotel in het eerste kwartaal van 2018 wordt opgeleverd.

Duurzaam WTC Utrecht

Naast het duurzame gebouwontwerp voor de vernieuwing van de Heineken Hoek, is MVSA Architects verantwoordelijk voor het ontwerp van de Utrechtse World Trade Center aan het Jaarbeursplein. Het kantoor met een oppervlakte van 32.000 vierkante meter wordt geheel voorzien van LED-verlichting.

Daarnaast wordt de stroomvoorziening van het pand deels gedekt door zonnepanelen. Voor het ontwerp heeft het WTC Utrecht een Breeam Excellent-certificaat ontvangen. De opening voor het WTC staat gepland voor 2018. 

Bron: Architectenweb | Foto: Rex Roof, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)