07-07-2016 18:50 | Door: Fitria Jelyta

Afvalenergiebedrijf HVC verwarmt een zwembad in Alkmaar duurzaam via een warmtenet dat warmte levert door verbranding van restafval.

Het water in het zwembad en voor de douches van het sportcomplex Hoornse Vaart wordt vanaf nu verwarmd door het warmtenet van HVC. Volgens het afvalenergiebedrijf wordt de CO2-uitstoot hiermee aanzienlijk verminderd.

“Door de aansluiting op het warmtenet draagt het sportcomplex per jaar net zoveel bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot als ongeveer 6.500 zonnepanelen”, zegt Pieter Dijkman, wethouder Sport van de gemeente Alkmaar, in een persbericht. “Jaarlijks kunnen er nu zo’n 400.000 zwemmers genieten van zwem- en douchewater dat nu veel duurzamer verwarmd wordt. Daar zijn wij als gemeente natuurlijk heel blij mee.”

Bio-energiecentrale

In 2015 heeft HVC zijn afvalhoutcentrale aangesloten op het warmtenet van Alkmaar. Met het aansluiten van de bio-energiecentrale stroomt hernieuwbare warmte het net in. In de bio-energiecentrale verbrandt HVC uitsluitend afvalhout, dat niet meer kan worden hergebruikt. Met de toekenning van een SDE-subsidie kan het bedrijf investeringen doen om het net uit te breiden.

Volgens HVC bespaart ieder huishouden dat op het warmtenet is aangesloten 95 procent op zijn CO2-uitstoot. Op dit moment werkt HVC aan de aanleg van het warmtenet in de Alkmaarse wijken Vroonermeer en De Nollen. De komende jaren gaat het bedrijf het net uitbreiden naar Heerhugowaard en Broek op Langedijk.

Restwarmte van computers

In Frankrijk verwarmt de start-up Stimergy een zwembad in Parijs met restwarmte van servers die onder het zwembad zijn geïnstalleerd. Hiermee zegt de start-up het binnenbad duurzaam te verwarmen en de CO2-uitstoot met 45 ton per jaar te kunnen verminderen. De servers leveren 24 uur per dag restwarmte om zo aan de warmtevraag van het zwembad te voldoen.

Volgens de start-up is dit wereldwijd de eerste keer dat restwarmte van computers wordt gebruikt om er een zwembad mee te verwarmen. 

Bekijk hier meer over het warmtenet van HVC:

Bron: HVC | Foto: HVC (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)