10-07-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers van de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore hebben een techniek ontwikkeld, waarmee afvalwaterzuiveringsinstallaties aanzienlijk op het energieverbruik kunnen besparen voor de productie van schoon drinkwater.

Het nanofiltermembraan van de NTU Singapore kan volgens de onderzoekers de energie die een installatie nodig heeft om afvalwater te zuiveren met vijf keer verminderen. Bij het zuiveren van afvalwater uit de industriesector wordt gebruikgemaakt van een ultrafiltratiemembraan, dat vervuilende deeltjes uit het water weghaalt voordat een omgekeerde osmosemembraan wordt ingezet.

Bij omgekeerde osmose wordt water via een druktewisselaar door een zeef met microscopische gaatjes geduwd om de overgebleven verontreiniging na het ultrafiltratie-proces alsnog te verwijderen. Volgens de wetenschappers is omgekeerde osmose een energie-intensief proces. Zo combineert het NTU-nanofiltermembraan zowel ultrafiltratie als omgekeerde osmose, waardoor het energieverbruik voor afvalwaterzuivering aanzienlijk wordt verminderd.

Schoon water

De onderzoekers van de NTU hebben twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het nanofilter. De.Mem., het spin-offbedrijf van de NTU, neemt de marktintroductie van de filtertechniek voor zijn rekening. Dit bedrijf gaat een fabriek bouwen in Singapore om de nanofilters te produceren. De.Mem. zegt de technologie in zijn eigen waterzuiveringsinstallaties in Singapore en Vietnam te testen. Bij gebleken succes wordt het product verder opgeschaald, stelt de NTU.

“Als we aan de toenemende vraag naar schoon water moeten voldoen, dan hebben we innovatieve technologie als het NTU-nanofiltratiemembraan nodig”, zegt professor Ng Wu Jern, wetenschapper aan de NTU en directeur van het Water Research Institute. “Dit betrouwbare systeem maakt het mogelijk om schoon water te produceren tegen zeer lage kosten en tegelijkertijd is het ook zeer laag in onderhoud.”

Volgens de Singaporese onderzoekers zijn de nieuwe filters bovendien goedkoper te produceren dan de traditionele chemische filters die in afvalwaterzuiveringsinstallaties worden gebruikt.

Drinkwater uit de oceaan

In Israël heeft het bedrijf Israel Desalination Enterprises (IDE) Technologies naar eigen zeggen ’s werelds grootste omgekeerde osmose-installatie ontwikkeld. Deze ontziltingsinstallatie levert 624 miljoen liter drinkwater per dag uit zout water. Door de energieneutrale technieken en innovatief gebruik van de membranen, kan de installatie 1.000 liter water voor $ 0,58 produceren. Daarmee is Sorek-installatie de meest kostenefficiënte ter wereld.

Bron: NTU | Foto: Hoofdafbeelding: Susanne Nilsson, Creative Commons, In tekst-afbeelding: NTU (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)