11-07-2016 18:50 | Door: Fitria Jelyta

De Rotterdamse nieuwbouwwijk Het Nieuwe Dorp op Heijplaat wordt getransformeerd tot een proeftuin voor innovaties die regenwater opvangen en hergebruiken. Op die manier wordt de wijk ‘regenneutraal’.

In Het Nieuwe Dorp moeten regenwater en afvalwater gescheiden worden afgevoerd. Via doorlatende stenen in een pakket zandgrond zakt het water onder de wegen. Het regenwater wordt vervolgens naar de parkeerterreinen geleid die zijn aangelegd met infiltrerende tegels en open buizen. Hierdoor hoeft de gemeente geen tweede afvoerbuis aan te leggen in de openbare ruimte.

De openbare ruimte inrichten als een spons

Sponsstad

“Vroeger dachten wij techneuten in afvoerbuizen, nu richten we de openbare ruimte in als een spons”, zegt wateradviseur Kees Koudstaal tegen de Gemeente Rotterdam. “De projectontwikkelaar en bewoners denken graag mee over een circulair systeem, zeker als ze doorkrijgen dat ze door regenwater te hergebruiken minder kosten hebben aan kraanwater.”

Naast duurzame projecten op het gebied van waterbeheer, zijn verschillende initiatieven gestart om de nieuwbouwwijk in 2020 volledig energieneutraal te maken.

Waterdoorlatende tegels

Eerder opende de gemeente Rotterdam ook een regentuin. De zogeheten Rain(a)way Garden Katshoek is voorzien van watertegels die bij hevige regenbuien het rioolsysteem ontlasten en water doorlaten. De waterdoorlatende tegel van ontwerpster Fien Dekker bestaat uit waterdoorlatend en zelfverdichtend beton. Hiermee moet de tuin regenwater opvangen en dat vervolgens langzaam naar de bodem laten zakken.

Daarnaast ontwikkelde architectenbureau De Urbanisten in opdracht van de gemeente Rotterdam een waterplein op het Bethlehemplein. Volgens de Rotterdamse gemeente is dit het eerste grootschalige waterplein ter wereld. De waterbassins van het waterplein kunnen tot wel 1,7 miljoen liter water opvangen.

Water in balans

Door zijn duurzame waterinfrastructuur belandde Rotterdam onlangs op de eerste plek in de Sustainable Cities Water Index van ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. In dit onderzoek vergeleek Arcadis vijftig wereldsteden met elkaar op het gebied van waterbescherming, -efficiëntie en -kwaliteit. Volgens Arcadis heeft Rotterdam de beste balans in waterbeheer. 

Bron: Gemeente Rotterdam | Foto: Marieke van Santen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)