12-07-2016 10:25 | Door: Fitria Jelyta

De ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee combineert parkeergelegenheid met een dijkoplossing. Volgens architectenkoepel BNA is het het beste gebouw van 2016.

De gemeente Katwijk, hoogheemraadschap van Rijnland, provincie Zuid-Holland en Rijkwaterstaat werkten samen aan dit project. Voor het architectonische ontwerp zijn Royal Haskoningdhv en Okra Landschapsarchitecten verantwoordelijk.

De in- en uitritten van de parkeergarage zijn op een natuurlijke wijze ‘opgenomen’ in het omliggende duinlandschap. Daarnaast versterkt de constructie de waterkering in Katwijk door een Dijk-in-Duin oplossing.

De parkeergarage heeft een langgerekte vorm van 500 meter en beschikt over 663 parkeerplaatsen. In het ontwerp hebben de architecten zoveel mogelijk kleuren en materialen gebruikt die bij Katwijk aan Zee en het duinlandschap horen.

Beste gebouw van het jaar

De Branchevereniging van Architectenbureaus (BNA) heeft de ondergrondse parkeergarage uitgeroepen tot beste gebouw van het jaar 2016. Volgens de juryleden van de branchevereniging is de parkeergarage grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van de kust. 

Bron: Royal Haskoningdhv, gebouwvanhetjaar | Foto: Royal Haskoningdhv (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)