14-07-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Een consortium van Nederlandse bedrijven ontwikkelen in Amsterdam Nieuw-West de klimaatneutrale nieuwbouwwijk Stadstuin Overtoom. Met een duurzaam sloopnieuwbouwconcept wordt de wijk kostenneutraal gerealiseerd.

In het zogeheten Co-Green-concept van woningcorporatie Eigen Haard, bouwbedrijf Era Contour, architect Kow en sloopbedrijf Oranje wordt 90 procent van het sloopmateriaal hergebruikt. Voor de ontwikkeling van de klimaatneutrale wijk Stadstuin Overtoom in Amsterdam Nieuw-West ligt het hergebruikpercentage zelfs op 98 procent.

“Op asbest- en teerhoudende materialen na kunnen we alles opnieuw gebruiken”, zegt Jurgen van de Laarschot, vastgoedontwikkelaar bij woningcorporatie Eigen Haard. “Bakstenen worden deels verwerkt in nieuwe bakstenen, beton hergebruikt voor de bouwkundige constructie en kalkzandsteen gaat terug naar de fabriek.” Het Co-Green-concept is volgens de bedrijven ook op andere locaties toepasbaar.

Ketensamenwerking voor circulair bouwen

De vastgoedontwikkelaar stelt dat het scheiden van sloopmateriaal een belangrijk onderdeel is van circulair bouwen. Door in gesprek te gaan met leveranciers van bouwmaterialen en daarmee ketensamenwerking mogelijk te maken, is het consortium erin geslaagd de hergebruikspercentage te laten stijgen voor de bouw van de Amsterdamse wijk.

In Stadstuin Overtoom vervangt het consortium 360 verouderde portieketagewoningen door 480 nieuwbouwappartementen. De woongebouwen zijn voorzien van zonnepanelen. Daarnaast wil het consortium een stadskas ontwikkelen, waarin wijkbewoners hun eigen groenten en kruiden kunnen verbouwen. De bedrijven streven ernaar om de stadskas te bouwen uit 100 procent hergebruikte materialen.

Duurzame ambities

“De ambitie tot circulariteit moet bij de professional liggen, want bewoners vragen er nog niet om”, zegt Van de Laarschot. “Zij willen enkel een comfortabele woning met zo laag mogelijke kosten. Onze ambitie is om circulariteit en energiegebruik te combineren. Door hergebruik van materialen en met energiezuinige installaties hebben we met Stadstuin Overtoom al een goed begin gemaakt.”

In april van dit jaar zijn de bedrijven gestart met de laatste bouwfase van Stadstuin Overtoom. Inmiddels zijn alle woningen in de klimaatneutrale wijk verkocht en in aanbouw. 

Bekijk hieronder meer over Stadstuin Overtoom:

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), Stadstuin Overtoom, Co-Green | Foto: Stadstuin Overtoom (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)