21-07-2016 16:15 | Door: Fitria Jelyta

Scheepsbouwer Royal IHC gaat een samenwerking aan met het Nederlandse bedrijf Netics, dat duurzame bouwblokken maakt uit baggerafval.

Royal IHC heeft een belang verworven in het ingenieursbureau uit Alblasserdam. Met het partnerschap zegt de scheepsbouwer kennis en expertise met Netics uit te wisselen en bij te dragen aan de ambitie van de start-up om zijn duurzame techniek wereldwijd te kunnen toepassen.

Daarnaast moet de samenwerking leiden tot oplossingen die de verwerking van baggerslib goedkoper maken. Royal IHC ziet daarmee groeikansen voor beide partijen. Ook ziet de scheepsbouwer mogelijkheden om het cliëntenbestand van Netics uit te breiden. De meerderheid van zijn cliënten bestaat uit onder meer overheidsinstellingen, bagger- en mijnbouwbedrijven, havenbedrijven en kennisinstituten.

Waterinnovatie

Netics heeft de zogeheten Geowall ontwikkeld, een techniek waarmee baggerslib als basismateriaal voor bouwelementen kan worden gebruikt. Zo maakt het bedrijf duurzame panelen uit baggerslib op locatie. De panelen zijn vervolgens in te zetten als vervanging voor houten constructies die watergangen beschermen.

Voor deze innovatie is Netics benoemd tot winnaar van de duurzaamheidscategorie van de Waterinnovatieprijs 2015. Deze prijs wordt jaarlijks door de Unie van Waterschappen uitgereikt aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de waterschappen. Met het winnen van deze prijs ontving Netics een projectversnellingstraject ter waarde van € 15.000.

Baggerschepen

Eerder heeft Royal IHC twee baggerschepen gebouwd voor het Belgische concern Deme. De schepen kunnen zowel op vloeibaar aardgas (LNG) als diesel varen. Volgens Royal IHC is de milieuvriendelijke LNG-technologie nieuw voor de baggersector. 

Bron: Royal IHC | Foto: Damian Gadal via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)