26-07-2016 12:04 | Door: Fitria Jelyta

Samen met verschillende partijen in de bouwsector start de gemeente Den Bosch een platform voor Nul op de Meter-nieuwbouw. Dat betekent duurzame energieopwekking en huizen zonder gasaansluiting.

Dat schrijft het Brabants Dagblad. Bij het platform zijn vertegenwoordigers van Brabantse gemeenten, woningcorporaties, banken en bouwinnovatiecampus Spark betrokken. Doel van het platform is de ontwikkeling van energiezuinige nieuwbouwwoningen te versnellen en Nul op de Meter de norm te maken voor nieuwbouw.

In de gemeente Den Bosch is er nog geen enkele Nul op de Meter-nieuwbouwwoning gerealiseerd, stelt de gemeente. Op dit moment zijn er volgens Den Bosch echter al duizend woningen in Nederland die zich kenmerken als Nul op de Meter. Deze woningen zijn onder andere voorzien van goede isolatie, een warmtepomp voor duurzame verwarming en zonnepanelen die duurzaam in de energiebehoefte voorzien.

Duurzame wijk

Het platform moet verschillende marktpartijen bij elkaar brengen om kennis en ervaringen te delen over Nul op de Meter-nieuwbouw. “Welke barrières moeten er overwonnen worden om het tij te keren?”, zegt wethouder Eric Logister van de gemeente Den Bosch tegen het Brabants Dagblad. “En dat terwijl we als gemeente een speciale subsidie beschikbaar hebben gesteld."

Bouwgroep Hendriks Coppelmans uit Uden heeft plannen om 201 Nul op de Meter-woningen te realiseren in de Brabantse plaats Vlijmen. Hierbij gaat het om huur- en koopwoningen in verschillende types en prijsklassen. De bouwgroep ontwikkelde voor de duurzame wijk Geerpark Vlijmen al 29 duurzame huur- en koopwoningen, waarvan er negentien Nul op de Meter zijn. 

Bron: Brabants Dagblad, Cobouw | Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via Wikimedia Commons, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)