10-09-2013 13:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vijf sterren voor schoon biogas en maar één ster voor schaliegas. GroenLinks wil meer transparantie voor de consument over de herkomst van het gas dat zij verbruiken. Zo wil de partij het gebruik van schaliegas tegengaan.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren kondigde dinsdag aan een initiatiefwetsvoorstel in te dienen in de Tweede Kamer. Hoe het systeem vorm gaat krijgen is nog niet geheel duidelijk. Binnen de partij wordt er gesproken over het verbinden van sterren aan gas. Schaliegas zou in dat geval onderaan de ladder terechtkomen met één ster. Biogas, het meest duurzame en schone gas, komt dan bovenaan te staan met vijf sterren. De partij wilt echter eerst met deskundigen om de tafel om het initiatief goed te structureren.

Van Tongeren wil met het initiatief bereiken dat het voor de consument zichtbaar is welk gas er geleverd kan worden. De consument kan dan zelf bepalen gebruik te willen maken van schoon gas of niet. Van Tongeren hoopt dat dit het gebruik van schaliegas tegen zal gaan. Op dit moment is de consument zich niet bewust van de herkomst van het verstookte gas.

“Op het gebied van stroom bestaat de keuzemogelijkheid al wel voor de consument. Dit moet ook gerealiseerd worden voor het gebruik van gas,” aldus een woordvoerder van GroenLinks. De transparantie in de verschillende soorten gas zou het gebruik van duurzame, schone gassen moeten stimuleren en proefboringen naar schaliegas tegen moeten gaan.

Bron: ANP

Foto:  Victorddt via flickr.com