27-07-2016 14:55 | Door: Fitria Jelyta

Voor de bouw van het Galileo Reference Center in Noordwijk heeft bouwbedrijf Van Rhijn Bouw een duurzaam prefab-bouwconcept met hout ontwikkeld.

De aanbesteding voor de bouw van het Galileo Reference Center is door het Rijksvastgoedbedrijf gegund aan Van Rhijn Bouw. Voor het gebouwontwerp is het Amsterdamse architectenbureau Architekten Cie verantwoordelijk. Het Galileo-gebouw, met een oppervlakte van 1.500 vierkante meter, beschikt over twee verdiepingen. Daarnaast krijgt het pand onder meer kantoorruimte en computerruimtes.

Korte bouwtijd met prefab

Voor de realisatie van het gebouw ontwikkelde Van Rhijn Bouw een prefab-bouwconcept dat gebruikmaakt van hout. Het bouwpakket van houten onderdelen wordt geleverd door het bedrijf Woodteq en bestaat uit duurzaam gecertificeerde houten kolommen en gelamineerde liggers, schrijft Cobouw.

Door de lichte houten constructie is er volgens het bouwbedrijf geen paalfundering nodig. Van Rhijn Bouw verwacht met het prefab-concept de bouwtijd van het Galileo Reference Center te verkorten. De bouwwerkzaamheden starten in november, waarna het pand naar verwachting in juli 2017 wordt opgeleverd.

Wereldwijd satellietnavigatiesysteem

De nieuwbouw van het Galileo Reference Center in het Noordwijkse Space Business Park maakt deel uit van het wereldwijde satellietnavigatiesysteem Galileo. Dit systeem wordt gebouwd door de Europese Unie (EU) in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA (European Space Agency).

Net als GPS, moet Galileo wereldwijd gratis gebruikt worden voor tijdsreferentie en locatiebepaling. Naar verwachting is het systeem in 2019 klaar voor gebruik.

Volgens Van Rhijn Bouw is het pand uitgerust om de datastromen, afkomstig van de Europese Galileo-satellieten, te verwerken en te analyseren. Dit leidt tot mogelijkheden, toepassingen en werkzaamheden, zoals op het gebied van smart farming, stelt het bedrijf.

Bron: Van Rhijn Bouw, Cobouw, Europa Nu | Foto: Galileo Reference Center via Van Rhijn Bouw (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)