28-07-2016 12:03 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse start-up Byfusion zegt een oplossing te hebben bedacht om de plastic soep te bestrijden. Het bedrijf maakt bouwblokken van plastic afval.

Voor de productie van de circulaire bouwblokken heeft Byfusion de zogeheten Replast-technologie ontwikkeld, die op zowel elektriciteit als op gas werkt. Het plastic afval wordt in de machine samengeperst tot bouwblokken die zonder bindmiddelen, zoals cement, gebruikt kunnen worden in constructies. De bouwblokken kunnen simpelweg aan staven worden geregen om de constructie vorm te geven.

Volgens Byfusion stoten de Replast-blokken 95 procent minder broeikasgassen uit in tegenstelling tot bouwblokken van beton. Uit de eerste test met het duurzame bouwmateriaal blijkt dat de thermische eigenschappen en geluidsdichtheid van Replast beter zijn dan die van traditionele bouwstenen. Dat betekent dat de bouwblokken geschikt zijn voor gebouwisolatie, stelt de start-up.

Meer plastic dan vissen

Tegelijkertijd ziet Byfusion de circulaire bouwblokken als een manier om de plastic soep te bestrijden. Op basis van eigen onderzoek voorspelt de Ellen MacArthur Foundation dat de oceaan in 2050 meer plastic bevat dan vissen. Jaarlijks belandt volgens de organisatie 4 tot 12 miljoen ton plastic afval in de oceaan.

De start-up zegt de plastic blokken en de Replast-technologie beschikbaar te stellen aan ingenieurs, bouwers en architecten om meerdere toepassingen voor de bouwblokken te vinden. Zo ziet Byfusion mogelijkheden om bijvoorbeeld wegen van de plastic bouwblokken te maken, maar ook huizen in ontwikkelingsgebieden.

Colombiaanse Lego-blokken van plastic

In Colombia maakt het bedrijf Conceptos Plásticos van architect Oscar Mendez Lego-blokken van plastic afval. Het duurzame bouwmateriaal is volgens Mendez geschikt om een huis te bouwen van 40 vierkante meter. Volgens de architect kunnen vier mensen met de milieuvriendelijke Lego-blokken binnen vijf dagen een huis bouwen. De bouwstenen kunnen net als Lego aan elkaar worden vastgemaakt, zonder gebruik van verbindingsmiddelen. 

Bekijk hieronder de plastic bouwblokken van Byfusion: 

Bron: Byfusion, Sustainable Brands, Inhabitat | Foto: Public Domain via Pixabay (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)