28-07-2016 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Een consortium van bouwbedrijven en woningcorporaties heeft in Groningen 150 woningen getransformeerd tot Nul op de Meter en deze aardbevingsbestendig gemaakt. 

In dit project werkten zeven bouwbedrijven en acht woningcorporaties uit het aardbevingsgebied in Groningen samen met Centrum Veilig Wonen. Naast het aardbevingsbestendig maken van de huizen, heeft het consortium de woningen energiezuinig gemaakt. Zo beschikken de woningen over goede isolatie, driedubbel glas, zonnepanelen en een warmtepomp. De 150 woningen zijn gerenoveerd tot Nul op de Meter.

Afhankelijk van het daadwerkelijke energieverbruik van de huishoudens kunnen de huizen voldoende energie opwekken voor onder meer verwarming, maar ook voor het gebruik van huishoudelijke apparatuur. Voor de verbeteringen naar Nul op de Meter volgen de corporaties de werkwijze van Stroomversnelling, een landelijk initiatief waarin verschillende partijen samenwerken om 111.000 Nederlandse woningen te transformeren naar Nul op de Meter.

Bouwtijd verkorten

“We hebben ontzettend veel geleerd met en van elkaar”, zegt Jan Emmo Hut, directeur bouwkundig versterken van Centrum Veilig Wonen, in een persbericht. “Belangrijk is dat we de totale verbouwingstijd per woning hebben kunnen terugdringen van zes naar gemiddeld drie weken.” Het centrum vraagt de bouwbedrijven al om een aanbesteding te doen voor het verduurzamen en aardbevingsbestendig maken van nog eens 375 woningen in Groningen.

Om de woningen aardbevingsbestendig te maken, zijn er verschillende versterkingsmethoden toegepast die voldoen aan de beschikbare norm voor aardbevingsbestendig verbouwen. Zo zijn sommige woningen versterkt met een constructie van staal of beton. Hiermee zegt het consortium ervaring op te doen met verschillende methoden en de gevolgen daarvan voor de bewoners en hun omgeving. 

Bron: Centrum Veilig Wonen | Foto: Centrum Veilig Wonen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)