01-08-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Australische bedrijf Fastbrick Robotics heeft een robot ontwikkeld die bakstenen metselt en binnen twee dagen een huis op locatie bouwt.

Volgens het bedrijf kan de zogeheten Hadrian X duizend bakstenen per uur metselen. De metselrobot kan met een vrachtwagen naar elke bouwlocatie worden gebracht en een aantal uur per dag bakstenen metselen voor de bouw van een woning.

Kosten besparen bij metselwerk

De robot maakt gebruik van software die op basis van het gebouwontwerp de plaatsing van de bakstenen bepaalt. Vervolgens haalt de robot de bakstenen uit de vrachtwagen en plaatst deze op een lopende band. Voor het metselen van de bakstenen voegt de robot nog een lijmstof toe aan de onderkant van de stenen, waardoor het systeem geen mortel nodig heeft.

De lopende band die aan de robot vastzit, heeft een lengte van 30 meter. Hierdoor kan de robot op één plek blijven, terwijl de lopende band en de robot-‘arm’ het werk doen. De metselrobot houdt bij het bouwen rekening met open ruimtes in de constructie voor het plaatsen van bijvoorbeeld kabels.

Fastbrick Robotics ziet veel kansen voor het systeem. Zo zegt het bedrijf dat de robot bouwbedrijven tijd en kosten kan besparen. 

Bekijk hieronder hoe metselrobot Hadrian X van Fastbrick Robotics werkt:

Sneller bouwen

Eerder ontwikkelde het Amerikaanse bedrijf Construction Robotics de robotmetselaar Semi-Automated Mason (Sam) om het werk van metselaars op bouwplaatsen te versnellen. In tegenstelling tot mensen die driehonderd tot vijfhonderd bakstenen per dag kunnen metselen, is de robot volgens Construction Robotics in staat om achthonderd tot twaalfhonderd bakstenen te metselen.

Sam werkt met verschillende algoritmes en beschikt over sensoren om de locatie van de bakstenen te bepalen. Zo voert de robot automatische bewegingen uit om de bakstenen van mortel te voorzien en deze op de juiste plaats te leggen. De ontwikkelaars zeggen dat Sam ook onderscheid kan maken tussen instructies op bouwtekeningen en de werkelijke bouwplaats, die volgens het bedrijf vaak van elkaar verschillen. 

Bron: Inhabitat, Arch Daily | Foto: tomas t. via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)