02-08-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Een consortium van bedrijven werkt aan een pilotproject om duurzaam gebouwbeheer efficiënter in te richten door gebruik te maken van sensoren.

In de pilot BeSense werkt bouwconcern Heijmans samen met schoonmaakbedrijf CSU, telecommunicatiebedrijf Ericsson en technologiebedrijf Clickey. Met BeSense test het consortium zestien sensoren die bij twaalf werkplekken in het Haagse kantoorgebouw van vermogensbeheerder Aegon zijn geïnstalleerd.

Schoonmaakdienst efficiënt afstemmen

Door de sensoren te koppelen aan een digitaal platform wordt het gebouwgebruik inzichtelijk gemaakt. Dit leidt tot kostenefficiëntie en een hogere beleving en kwaliteit voor werknemers, stelt Heijmans. De sensoren van BeSense leveren informatie over het gebouwgebruik, waarmee gebouweigenaren de schoonmaakdienstverlening efficiënt kunnen afstemmen op de bezettingsgraad.

Met Sensor Based Cleaning streven de bedrijven naar een werkomgeving die bijdraagt aan de gezondheid, welzijn en productiviteit van gebouwgebruikers. Naast het leveren van data over de bezettingsgraad in gebouwen, geeft het systeem inzicht over de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-uitstoot en lichtintensiteit van gebouwen.

Optimaal presteren

Volgens het consortium stellen de functies van BeSense de eindgebruiker in staat om optimaal te presteren. Door sensoren te gebruiken, hebben de bedrijven naar eigen zeggen een laagdrempelige en schaalbare oplossing ontwikkeld met een eenvoudig plug and play-concept. Zo signaleert het voorgeprogrammeerde systeem waar en wanneer vervuiling optreedt, waardoor de ruimtes gerichter worden schoongemaakt.

In het BeSense-project is Heijmans, als onderhoud- en beheerpartner van Aegon, betrokken bij de ontwikkeling en implementatie. Clickey is verantwoordelijk voor de sensoren. Daarnaast levert CSU als vaste schoonmaakleverancier van Aegon kennis over de schoonmaak en regelgeving. De databeveiliging en het –management neemt Ericsson voor zijn rekening. Naar verwachting eindigt de pilot in het vierde kwartaal van 2016. 

Bron: Heijmans | Foto: vmiramontes via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)