02-08-2016 12:19 | Door: Fitria Jelyta

Een softwaresysteem met sensoren monitort het stroomverbruik van elk apparaat in het huishouden. Dit moet leiden tot flinke besparingen in elektriciteitsverbruik.

Het systeem is ontwikkeld door wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). In tegenstelling tot bestaande systemen die enkel het elektriciteitsgebruik van apparaten monitoren, biedt het sensorsysteem meerdere voordelen. Zo kunnen gebruikers de sensoren van het systeem, ter grootte van een postzegel, simpelweg zelf installeren zonder gebruik te maken van gereedschappen.

MIT energy monitoring

Smartphone-app

Het systeem verzamelt snel actuele data over de piekmomenten en patronen in de spanningsnetten en het stroomverbruik. Vervolgens wordt deze data opgeslagen en toegekend aan de verschillende apparaten in het huishouden, om gebruikers precies te laten weten welk apparaat de meeste elektriciteit verbruikt op welk moment van de dag.

Volgens de wetenschappers moet het systeem inzicht geven in welke huishoudelijke apparaten aan vervanging toe zijn, doordat zij veel stroom verbruiken. Via een smartphone-app krijgen gebruikers inzicht over deze gegevens en blijft de data alleen toegankelijk voor de bewoners van het huis.

Veiligheid

Uit de eerste proeven blijkt dat het systeem potentie heeft om niet alleen elektriciteit en broeikasgasemissies te besparen, maar ook de veiligheid in het huis te bevorderen. In de test is het systeem erin geslaagd om een fout in de bedrading van een huis te detecteren aan de hand van een afwijkende spanningspatroon.

De wetenschappers zeggen het softwaresysteem verder te ontwikkelen met oog op het verhogen van het gebruiksgemak. Wanneer de software op de markt wordt gebracht, moet het tussen de $ 25 tot $ 30 kosten, stellen de onderzoekers.

Internet of Things

Eerder hebben wetenschappers van de Zwitserse Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) een Internet of Things (IoT)-concept ontwikkeld, dat bestaat uit kleine elektronische instrumenten die in huishoudelijke apparatuur worden verwerkt. Zo kunnen alle apparaten in een woning, die energie verbruiken met elkaar communiceren.

De elektronische instrumenten zijn vervolgens op afstand te bedienen via een smartphone of tablet. Dit maakt het mogelijk voor gebruikers om bijvoorbeeld te controleren of bepaalde apparatuur in het huis, zoals het fornuis, is uitgeschakeld wanneer ze zich niet in de woning bevinden. Wanneer blijkt dat het fornuis niet is uitgeschakeld, kan de gebruiker dat alsnog doen via zijn smartphone of tablet. 

Bron: Massachusetts Institute of Technology | Foto: Hoofdafbeelding: Jason Trim via Flickr, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Massachusetts Institute of Technology (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)